Preloader image

Opstookprotocol

Opstookprotocol

deDroogbouwvloer

Temperatuur geleidelijk verhogen

Aanvang watertemperatuur: zet de aanvoerthermostaatknop op ca. 20°C en verhoog deze om de 2 dagen met 5°C tot de 35°C bereikt is.

Als na verloop van tijd blijkt dat de temperatuur van de vloer voor uw gevoel te hoog of te laag is, kunt u een andere temperatuur instellen, tot Maximaal 40 °C

Opstookprotocol

cementdekvloer met vloerverwarming

Een zand/cement-dekvloer met vloerverwarming heeft bijzondere aandacht nodig, onder meer bij het aanleggen van vloerverwarming, de realisatie van de zand/cement-dekvloer, en als u de vloerverwarming de eerste keren opstookt.

Met een correcte vloeropbouw, het afpersen van de vloerverwarming en het correct opstoken van de vloerverwarming blijft de vloer schadevrij.

Het bedrijfschap Afbouw heeft een opstookprotocol opgesteld naar aanleiding van onderzoek en schadegevallen van zand/cement-dekvloeren en anhydrietgietvloeren met vloerverwarming Hieronder leest u een samenvatting van de richtlijnen van dit protocol.

1. Voordat de zand/cement-dekvloer opgewarmd kan worden, moet de vloer op eindsterkte zijn. De zand/cement-dekvloer dient minimaal 28 dagen oud te zijn.
2. De watertemperatuur van de vloerverwarmingsinstallatie (en dus niet de opgenomen ruimtetemperatuur) mag niet hoger worden dan 40˚ C.
3. Start met een watertemperatuur die 5˚ C hoger is dan de ruimtetemperatuur. LET OP installatiebedrijven geven nogal eens een watertemperatuur van 55˚ C op. Echter, dit levert een aanzienlijk verhoogd risico op scheuren en onthechting op.
4. Verhoog de watertemperatuur elke 24 uur met 2,5˚C tot de maximale watertemperatuur van 40˚C is bereikt.
5. De afkoelfase is bij het opstookprotocol een belangrijke fase. De scheurvorming ontstaat namelijk niet in de opstookfase, maar in de afkoelfase. Verlaag de watertemperatuur dan ook elke 24 uur met 2,5˚C tot de starttemperatuur weer is bereikt.
6. Het is aan te raden om deze cyclus meerdere malen te herhalen.

 Webdesign door Danteck